Så jobbigt

Lilla lilla Vilda har sån astma, usch vad det är jobbigt. Hela dan har hon hostat och hostat, så fort hon har ansträngt sig det minsta har hon blivit helt slut och fått stanna upp och hosta, jag har inhalerat henne många gånger men inget biter på världens mest envisa hosta.
Hon får inte klassiska astmaafall där luftrören drar ihop sig och man inte kan andas utan hon har nåt som kallas infektionsastma som visar sig genom att hon får ihållande torrhosta mestadels nattetid, och jag skämtar inte när jag säger ihållande. Hon hostar ut all luft och man hör hur det väser i bröstet på henne, sen när hon ska dra efter andan igen så kan hon inte få tillbaka tillräckligt med luft utan det blir mindre och mindre för varje host. Till slut blir det bara en enda sörja av hackig hosta och paniska inandningar som kan hålla i sig i två-tre timmar. Inte skoj. När hon själv märker att det inte slutar blir hon ju dessutom lessen och rädd och gråter hejdlöst och skriker med pressad röst att hon inte kan andas vilket får Prinsen att vakna och bli minst lika rädd för han vill inte att hon ska dö.
Det enda som hjälper är att man får ligga hos henne så hon kan luta sig mot kroppen och sittsova mellan attackerna, ibland får man ta ut henne lite på balkongen så kall luft kan vidga luftrören, och så håller vi på.
Nästa vecka ska det göras ett s.k "pricktest" på henne för att se om hon är allergisk mot något, till exempel katt eller kvalster, det gjordes redan när hon var ett och ett halvt men då visades inget så vi hoppas bli frikända nu med.
För tillfället är läget lugnt därinne så jag passar på att sova några timmar tills det är dags igen.

Talk to the paw

Astor är inte glad. Man kan rentav säga att han är sur. Efter gårkvällens händelser som avslutades med några väl valda ord och balkongarrest har han idag inte ens bemödat sig med att säga hej. Han har legat i den gamla bananlådan därute och bara stirrat på mig när jag öppnat och frågat om han vill komma in, "jaha, nu passar det? Nä jag ligger såå bra här så jag vill inte komma in, tack ska du ha."
När han väl trugades in (med falukorv som muta) gled han bara in genom dörren, slängde i sig tuggorna med korv och gick sen och la sig i två-sitssoffan, där han aldrig annars ligger. Där låg han sen och jäste medan jag fick sitta ensam i andra soffan och frysa, inte skulle jag tro att han skulle komma och värma mig inte, kanske skulle han göra nåt fel och bli utslängd?
Martyrskapen pågår fortfarande, han har nu lagt sig väl tillrätta i fåtöljen och kommer antagligen inte sova hos mig i sängen, däremot har han faktiskt hunnit med två besök i lådan.

Vems idé var det med katt? Egentligen?

Scen 1

Den utarbetade mamman har precis dammsugit klart, torkat golven och diskat upp, vimmat diskbänken och tömt soporna. Katten går in på toa.

Mamman; Astor, jag har dammsugit bara så du vet.

Katten gräver frenetiskt i lådan, rafsar ut en liten hög på golvet och sätter sig sedan för att kissa. Efter avslutad affär gräver han lite mer och mamman blir irriterad, massor med grus hamnar överallt och dessutom är golvet lite blött sen barnens dusch så det blir en kletig massa av det mesta.

Mamman; Men för...kan du inte bara göra det du ska och sen gå?! Brukar jag slänga toapapper omkring mig kanske??

Katten går och mamman tar återigen fram dammsugaren, dammsuger badrum, hall och kök samt torkar återigen golvet.

Scen 2
(Tjugo minuter senare)

Den utarbetade mamman kliver ur duschen och får se katten i lådan. Igen.

Mamman; Men faan! Bestäm dig och gör klart!

Katten skopar ut sand på golvet och skakar sen av tassarna så fyra matskedar grus flyger omkring överallt, en del landar på mammans kropp som är våt vilket förvandlar henne till en tjusig negerboll.

Mamman; Astor, jag låååvar dej, du är på väg att få en spruta nu!

Katten blänger surt och hoppar i badkaret, det är blött och resterande gruskorn löses snabbt upp till en lervälling, när han sen hoppar ur igen blir det kletiga tassavtryck på alla golv, alla mattor och soffan.
Mamman funderar på kattragu men beslutar sig sen för att dammsuga och torka golv samt tvätta sofföverdraget.

Scen 3
(En halvtimma senare)

Den utarbetade mamman käkar kvällsmat och är rätt nöjd med livet, hemmet är i toppskick, barnen sover och snart är det mammans tur att få sova ett par timmar. Katten kommer på att han är bajsnödig och måste gå på lådan.
"Den här gången måste grävjobbet utföras ordentligt, vem vet vilka som skulle vilja lägga beslag på mina korvar!" verkar katten tänka och gräver i flera minuter.
Mamman har gett upp och står och väntar utanför med dammsugaren beredd, katten gräver först noggrannt åt ena hållet sen minst lika noga åt andra hållet, sen får han se att korvarna - trots detta väl utförda jobb - ligger fullt synliga!
(Dom har givetvis blivit nedgrävda och sen uppgrävda vid andra vändan)
Katten får spader och gräver som besatt, mamman blir fullständigt aptokig och skriker "jävlar i helvete!!! Går du i lådan en gång till då gör jag slarvsylta av dig! Ditt förbannade skrälle!!"
Dammsugning, torkning av golv. Katten firar sitt kissetåg med att hoppa upp i lilla barnets säng och väcka henne, kanske vill hon veta hur han mår? Han jamar högt och mycket.
Barnet får hysterianfall och illvrålar i tio minuter för att katten varit i hennes säng.
Mamman öppnar en flaska vin.

Scen 4
(Ungefär två glas senare)

Barnet fortfarande vaket, vill absolut inte sova och skulle heller inte kunna eftersom katten envisas med att hoppa upp i hennes säng så fort mamman tittar bort.
Plötsligt inser katten att det ju var en liten stund sen han grävde i lådan, kanske skulle man kolla lite...
Ännu ett besök på lådan sker och gruset ligger som en matta över hela badrummet och hallen, efteråt hoppar han upp i lillans säng igen och får igång ännu ett hysterianfall.
Mamman tappar tålamodet och kastar ut katten på balkongen och ignorerar sen hans skrikande därute, antagligen kommer det ihållande jamandet ta knäcken på grannen men i så fall är hon varmt välkommen att avliva honom.

Sa jag det högt?

När vi körde till dagis imorse körde vi som vanligt förbi Drömkåken, Vilda skrek - som vanligt - "där är huset mamma!! Som vi ska få!!" Jag förklarade att riktigt så ligger det inte till utan att det är nån annan som ska "få" det och Vilda ville såklart veta vem. "Nån jävla skitstövel" vräkte jag tanklöst ur mig och Vilda blev tyst en stund, sen sa hon "ska pappa få det?"
Måste tänka på språket i fortsättningen.

Vad menar du med "kattjävel!!" och "griiis!!"

Jag är en ordningssam flicka; bilen står i garaget med kupévärmaren inkopplad till timern, cykeln står i cykelkällaren, jag har dammsugit och plockat undan, barnen är duschade och nattade, fiskarna är matade, all tvätt är vikt (tack vare mamma) och räkningarna betalade.
Astor är inte en ordingssam kattpojke; han har gått runt över hela lägenheten med skitiga tassar, han har grisat runt sin matskål så golvet är fullt av intorkad kattmat, han har anlagt en sandstrand i badrummet genom att skopa ut kattsand med tassarna, han har spridit runt kattsanden i övriga delar av bygget eftersom han är för trög för att fatta att det sitter fullt med sand mellan trampdynorna och som final har han -fortfarande med lortiga tassar - lagt sig i sängen.

En dröm

Lägesrapport; Ensam hemma, barnen hos farmor och farfar. Chips i skålen. Kamben på tallrik. Tv-soffan tom. Katterna ute.
Kan det bli bättre?

Made in Taiwan

Igår var det en glädjens dag här hemma, barnen fick sina hett efterlängtade kikcbikes! Både Prinsen och Vilda blev tårögda vid åsynen av sina nya åk och så fort sista skruven var åtdragen stack dom iväg, Vilda på vingliga ben med den trehjuliga och Prinsen i raketfart skrikandes "vilka bra kullager mamma!!"
Senare på kvällen var vi iväg och skulle köpa varsin tidning till dom men det är lättare sagt än gjort nuförtiden kan jag säga för varenda tidning har en leksak med, så barnen valde ju såklart tidning efter vilken som hade coolast pryl vilket är helt förkastligt. Jag försökte på flera pedagogiska vis förklara att man ska välja vilken tidning man vill LÄSA eftersom leksakerna ändå är totalt värdelösa men det var ju meningslöst. Vilda hade fått syn på en My little Pony-tidning med max fem sidor som hon absolut skulle ha, då fick man nämligen en rosa mobiltelefon med och Prinsen skulle såklart ha Kalle Anka trots att han så väl vet att den tidningens prylar har sämst hållbarhet i branschen.
Men det är väl som dom säger, man måste liksom gå den hårda vägen ibland, så visst fick dom sina tidningar och jag började räkna ner innan första utbrottet skulle komma. Dom öppnade sina tidningar, Prinsen sköt iväg gummibananer med sin banankatapult och Vildas telefon ringde oavbrutet "nämen heeeej David!" kvittrade hon och pratade länge och väl med sin stora kärlek på dagis.
Idag är leksakerna glömda, katapulten ligger på golvet i barnens rum och mobilen har packats ner i den röda handväskan, förmodligen kommer dom aldrig mer lekas med och vad tidningarna beträffar så har Vilda inte ens öppnat den och Prinsens Kalle Anka ligger upp och ner under sängen.


Bad news from the closet

Den senaste veckans händelser börjar likna rena rama Norénpjäsen. Det är den ena tragiska nyheten efter den andra, snart orkar jag inte svara i telefonen längre.
Idag fick jag dessutom en jävligt pissig nyhet om vår kära drömkåk och hade sånär smält den när det där lilla extra ramlar över mig; Den finfina kickbiken vi ropat in på Tradera för "spottstyvern" femhundra spänn råkar finnas på Haléns för 349 kr. Jävlar i helvete vad jag är dålig på affärer.
Efter uträkning av frakt insåg jag att vi förlorat åttio kronor vilket ju kanske inte var hela världen och Tradera-biken är ju också ny men visst är det så jävla typiskt mig?
Imorn ska den i alla fall hämtas så jag ska överraska barnen imorn med varsin sprallans ny räser!
Nu avböjer jag vänligt men bestämt fler kassa news, den här garderoben är full.


Fattigmansland

Bara en dag har passerat sen Martin åkte och jag är redan mentalt slut. Hur ska dom resterande elva dagarna gå? Kanske blir inte alla dagar som denna förstås och kanske måste jag inte storhandla alla dagar heller?
Idag hade vi lite sorg av en annan anledning också, jag och barnen; vi är inte miljonärer. Det är trist. Var nämligen inne på Stadium för att köpa en vindtät fleecetröja till Prinsen, bara den kostade ju skjortan men där fanns också såå mycket snygga killkläder! Prinsen är ju i size nio-tioåring (140 cl) så han kan gå på junioravdelningen och då helt plötsligt öppnas en ny värld, det är inte bara gullegull eller Spiderman utan coola och trendiga kläder och det finns hur mycket som helst. Förutom fleecetröjan hittade vi även en Race Marinejacka, svart och skitsnygg, ett paket med Pumajacka och Warpjeans samt massor med snygga luvtröjor, t-shirtar och jeans men såklart kunde kyrkråttorna inte gå lös på allt det utan vi fick helt enkelt glädjas åt tröjan.
Just glädjas åt tröjan gjorde verkligen Prinsen, direkt när han duschat ikväll tog han den på igen och tyckte absolut att den skulle gå bra att sova i.


En droppe i havet

När man håller till i min bransch får man också döden med på ett hörn, det har aldrig känts konstigt eller fel och jag har aldrig heller haft ont av att sitta vak hos en döende eller förbereda en avliden för sista resan. Det är ju så livet är, "man föds och man dör" som Lovis sa och att se en gammal och sjuk människa äntligen få frid kan faktiskt vara något fint, något man blir lättad av.
En dag i förra veckan dog en tant på jobbet och då vräktes alla såna här tankar omkull, hon var över 95 år och själva döden var inget oväntat men däremot blev allt praktiskt något som fick mig att tänka. Tanten hade inga barn eller syskon kvar i livet så den enda som fortfarande förde släktens namn vidare var ett syskonbarnbarn i mycket hög ålder, hon fick nu ta hand om alla detaljer som begravning, bouppteckning osv. Tantens alla pengar (många många pengar) skulle oavkortat gå till Barncancerfonden och det skulle även alla pengar för de svindyra möbler som fanns. Det enda som syskonbarnbarnet hade kvar att förvalta var tantens alla fotoalbum och dom skulle slängas. Såklart kan man inte behålla såna saker när man egentligen inte känner den som figurerar och framförallt inte när man själv är över åttio år och utan egna barn, för vem ska ta hand om dom sen?
Tanken var ändå så...svår att greppa. Där i fanns ju hela hennes liv! Alla hennes resor, vänner, mannen, hemmet och stugan... Det var ju en hel livstids minnen i dom albumen och en gång i tiden hade ju lilla tanten suttit där och klistrat in alla bilder, minnts resorna och kanske fällt en tår över svunna tider. Nu skulle alltihop ner i en röd påse och brännas.
Sen skulle inget mer någonsin påminna om tanten, hennes liv eller att hon ens existerat.
Är livet verkligen så definitivt? Finns det inget mer? Ska mitt liv också sluta så en dag? I röd påse?
Tänker man så blir man ju helt galen. Jag tror vi människor måste tänka kortsiktigt, ett par år fram i tiden det räcker. Inte kan man gå och tänka på vad som händer med världen efter sin död, då blir man nog deprimerad.


Störande grannar

Här på gården bor det bara skitgamla människor, alla är typ tvåhundra år eller mer och allt ska helst vara som på jesu kristi tid. Det finns väldigt många nackdelar med det men en väldigt stor fördel; det är extremt lugnt. Vi har inte en enda gång under våra sju år här blivit störda av grannarna. På förra adressen, där vi bodde fram tills Prinsen flyttade in i magen, var det ofta högljudda fester men då hade vi inte ont av det eftersom vi själva också festade en del.
Det var bara en gång gränsen nåddes, det var när en kille i huset mittemot skaffade sig en rejäl efterfest på min jobbhelg, där låg jag och sov som skönast när plötsligt Vengaboys skar genom luften nånstans vid tretiden. Martin, människan som sover genom ett världskrig, vaknade också och en bra stund försökte vi ha överseende och somna om men utan resultat, klockan gick och snart var det bara nån timma kvar innan det var dags att gå upp. Det som fick droppen att rinna över var väl då tre snorfulla fjortisbrudar stövlade ut på balkongen (som vette mot vårt hus) och skrek "allså fy fan va Vengaboys ä braaaa! Wooooööö!"
Martin slet åt sig morgonrocken och hängde sig ut genom vårt köksfönster "nä nu jävlar håller ni käften!! Det finns för fan människor som försöker sova här! Och stäng för helvete av Vengaboys!!!"
Flickorna tystnade en sekund och bröt sedan ut i totalt hysteriskratt, sen ropade dom ut alla festdeltagare som fick plats på den lilla balkongen och pekade upp mot vårt fönster; "det var en gubbe där som sa att vi skulle hålla käften! Hahahahahaaa!!"
Martin gick och la sig som en bruten man, han stirrade upp i taket och sa med låg röst;"dom kallade mig för gubbe. Jag är ju bara 22 år, är jag gubbe?"

Ja egentligen var detta bara en parentes, det jag skulle berätta var att det ovanför oss nu flyttat in en liten familj i vår ålder. Första kvällen var vi överlyckliga när vi hörde dom stöka däruppe, bebisen skrek och dom slamrade med kartonger och spikade lite, äntligen lite liv!
Andra kvällen var vi inte så överlyckliga när dom stökade så in i helvete fram tills klockan tolv på natten och idag är jag inte heller så överlycklig när dom totalrenoverar vid denna sena timma. Inte sådär "packa upp och slipa en vägg" utan skrapa väggar, spika, slipa golvet, tappa tunga saker massa gånger, släppa stora kartonger på golvet... Ja, ni fattar.
Antagligen är jag bara överkänslig eftersom det varit så lugnt hittills, nu är väl friden slut. Hoppas husköpet går igenom.

Äntligen ledig!!!!

Oj oj oj, är det sanning? Kan det verkligen vara möjligt att jag är ledig imorn?! En hel helg att fritt spendera, underbart! Och finns det egentligen ett bättre sätt att starta en ledighet än så här; bus och lek på badhuset och sen middag på Butlers? Nej skulle inte tro det.
Jag och Martin räknade kallt med att barnen skulle vara så apatiska av trötthet efter nio timmar på förskolan och sen badet att vi i lugn och ro kunde sitta och äta, ett tag verkade hela planen gå i stöpet då Vilda gapade som en besatt över allt och inget men väl inne på restaurangen gick allt som smort. Barnen uppförde sig exemplariskt och vi hade supermysigt!

Inget spill, inget bråk, inget lip och som grädde på moset åt båda barnen upp maten, Vilda käkade god lax och Prinsen valde Butlers hamburgare. Jag och Martin åt sirloinstek, lite röd och sååå mör!

Giro d'Italia

Här hemma på gården pågår boot camp för fullt, vi övar på att cykla utan stödhjul. Tanken är att Vilda ska cykla och jag springa bakom men tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. Vilda åker med och jag skjuter på, hon har ögonen överallt och ropar glatt varje varv "kolla Jack!! Kolla jag kan cykla!!" medan hon seglar fram på sned. Bakom kommer skrikhitler och skanderar med hes stämma "trampa! Titta framåt och trampa! Sluta gnäll och hitta balansen! Trampaaa då!!!"
Det går sådär. Vilda gör tappra försök ibland och säger att hon nu hittat balansen i sin skattkista och tagit den på sig men cyklandet går ändå käpprätt åt helskotta.
Prinsen lärde sig cykla på egen hand, det finns en liten tvåhjulig cykel på dagis och den kom han glidandes på en dag när han var ungefär två och ett halvt, jag frågade förvånat om han kunde cykla på den och det var väl klart att han kunde så när vi kom hem plockade vi bort hans stödhjul och sen drog han iväg. Med Vilda kommer det ta lååång tid, vi hoppas hon kan cykla själv nån gång i trettonårsåldern.


God morgon min lilla solstråle

Är nu inne på andra natten utan nån vidare sömn, därav bloggbrottet, lilla primadonnan håller oss alla vakna för tillfället. Hon vaknar nånstans vid tolv och gnäller, hon är inte lessen eller så utan mer sur, efter en stund inser jag att hon inte ger sig så då går jag in och där börjar problemen. Hon är inte alls kontaktbar utan bara ligger och blundar och skriker, sparkar omkring sig och är helt vild i allmänhet, inget man gör eller säger går hem. Både jag och Martin (och Prinsen som blir väckt av mistluren) har prövat ALLT; trösta, krama, hålla, pussa, skälla, gapa, vädja och hota... Det enda vi kan göra är att vänta ut henne, hon får helt enkelt hålla på, även om det känns helt hemskt att lämna henne i det skicket. Hon går runt i lägenheten och illvrålar så grannarna måste börja undra om vi slår henne men så efter ungefär en halvitmma-timma kommer hon, då är hon inte förbannad längre utan vill ha tröst och kramar och slutligen kanske hon kan somna om.
När man pratar med henne på morgonen om varför i hela världen hon skrek så säger hon att hon är kissenödig, vilket hon absolut inte är på natten om man frågar henne, eller att hon vill sova hos oss men det vill hon inte heller just då så nåt riktigt svar lär vi väl aldrig få. Hon är i alla fall inte rädd, trodde först att hon kanske hade s.k "nattskräck" som jag läst om men det kan vi helt utesluta. Vilda är nämligen helt jävla vansinnig.
Efter en sån här pärs är Vilda skittrött och slocknar som en stock medan jag och Martin ligger vakna, adrenalinet sprutar och man är uppskruvad till max. När sen klockan ringer vid sex har man på sin höjd fått tre-fyra timmar sammanhängande sömn och man är redo att ta sig an dagen.
Eller inte.

Hemlis!!

Gissa om Vilda kommer äga grannskapet på den här lilla skapelsen!Vann den på Tradera för en spottstyver, hon kommer gå sönder av glädje! Vi inväntar nu våren och lite mer cash så Prinsen kan få en cool kickbike han med, annars blir det problem.