Pepparkladdkaka

Idag har jag gjort en viktigt upptäckt, en sak som stört mig i säkert fyra-fem år och som fått mig att tvivla på mulitnationella företags kompetens. Det visar sig att det var min egen kompetens som var lite mindre än man kunnat tro.
När jag bakar pepparkakor med köpt deg blir aldrig pepparkakorna hårda, dom är liksom mjuka och helt sladdriga även efter flera dagar, inte gott att äta och inte särskilt lätt att bygga hus med eftersom väggarna gärna kollapsar. Idag tänkte jag att när Prinsen gör sitt hus så ska jag ha dom inne ända tills sekunden innan delarna bränns, då måste dom ju vara genomgräddade och borde alltså inte bli mjuka. Två sekunder innan det blev svartbygge av hela skiten slet jag ut dom ur ugnen och skrattade rått inombords, nu jäklar var degen lurad.
Prinsen dekorerade väggar och tak i ungefär en timma, det blev både text och krumelurer och han var mycket nöjd med sitt verk, ända tills jag skulle flytta över delarna till en bricka. Då gick nämligen alltihop sönder, taket vek sig på mitten och väggarna föll liksom isär. För er som känner Prinsen är det lätt att lista ut hur arg han blev men för er andra kommer här en liten illustration;Jag blev ungefär lika arg jag och funderade på att ringa upp Skogaholms och säga dom ett par sanningens ord, tack och lov kom det lite saker emellan och när jag sen stod och diskade fick jag av en händelse se förklaringen till hushaveriet; "grädda tills gyllenbruna i 175-200 grader, ca 5-7 minuter."
Jahaaa... Jag har alltid, alltid gräddat pepparkakor på 225-250 grader.
Så enkelt var det alltså, mina kakor blev aldrig helt klara och behöll därför sin kladdkakekonsistens.
Imorn ska jag köpa ny deg och hjälpa Prinsen med ett nytt hus, nu håller vi bara tummarna för att Vildas hus står sig över julhelgen så vi slipper göra ännu ett nytt hus. När jag satte ihop det idag blev nämligen väggarna böjda så det ser lite ut som Villa Upp-och-ner.
Fast vackert såklart.


Vildas husdelar.


Braiga formen och glasyren.


Tadaa! Lite konstigt ljus men ni förstår ju själva hur snyggt det är.


Tre gummor

Flickorna och jag bygger årets första pepparkakshus, i år har jag föregått raseriutbrottet över skeva väggar genom att köpa en plastmall. Rekommenderas!
Hittade också jättebra glasyr till dekoration, Dr Oetker har två förpackningar med tårtgarnering i tunna små tuber som är superenkla att jobba med.
Who let the dogs out?

Läste precis om den norska stormen som förgyller höstkvällen i grannlandet, är det rester av den som landar på västkusten med? Här vräker regnet ner och jag inser hur skönt det är att inte ha en hund, särskilt när jag inte så avundsjukt ser Pudelmannen trampa omkring därute med två sjöblöta lurvhundar som strax ska in med sina lortiga tassar. Blöt hund luktar ju rätt gott också, tänk er då t-v-å stycken, urk!
En som inte är så glad över hundbristen är Prinsen, hans innersta dröm är en egen hund, han är på vippen att avliva Mannen som är allergisk och vårt svepskäl för att slippa hundfrågan helt och hållet. Häromdan när jag frågade Prinsen när han tänkt gifta sig och ge mig barnbarn sa han helt kallt "jag ska inte gifta mig" och förklarade sen att han inte kunde det eftersom tjejer inte är så mycket för hundar.
"Dom ska ju bara bestämma namn och sånt" klagades det, han har ju redan bestämt att hans hund (oklart vilken sort) ska heta Dogge. Och jag tror nog inte hans inställning är helt tagen ur luften, han kommer med största säkerhet skaffa en hund samma dag som han flyttar hemifrån, men förhoppningsvis har han vid det laget insett att tjejer visst kan "va mycket för hundar" och skaffar en liten fru och några ungar.

Fredag bloody fredag

Hej fredag och storhandling, kul. Fick ju så bra tips på middagar i kommentatorsfältet på förra inlägget av Gaby (tack!♥) så vi tog oss i kragen och gjorde både matlista och inköpslista, hoppas vi kan hålla näsan över ytan i falukorvsträsket ett par veckor i alla fall. Jag har också hittat en underbar blogg med massor med bra recept och middagstips på måltider som går fort, inte är särskilt dyra och som ungarna dessutom inte hulkar åt. Läs gärna!
www.bloggfamiljen/matplatsen
Nu blir det strax fredagsmys i barnens rum, fruktsallad med vaniljsås som ingen spiller står på menyn. Dom har också lovat att jag ska slippa se "Idol" så vid åtta slår vi på femman istället och kollar in "Americas funniest home videos", är så innerligt trött på röstningar, lönnpedofilen Bard och gråt-tv att jag nästan svimmar.
Ha en underbar fredag!

På menyn: luft, humlor och småsten. Bón appetit!

Jag säger bara "middagsmat", kan det bli tråkigare? Våra middagar är oglammiga, trista och tyvärr helt grönsaksbefriade, tallriken med falukorv/köttbullar är en sorglig syn och jag har lovat mig själv minst tusen gånger att "nästa vecka, då jäklar!" Men sen står jag lik förbannat och bränner några stackars billiga korvskivor och kokar sönder makaronerna i alla fall. Ett tag gick vi verkligen all in på mat-och mellanmålslista, vi skrev först alla rätter och sen iköpslistan, matkostnaden sjönk och mitt tålamod steg. En win-win situation skulle man kunna säga, men så var det nån vecka när vi inte hunnit med att planera och det slutade givetvis med att vi stod där och grävde i frysdisken och sen dess har det bara flytit på. Vad gör alla andra till middag, finns det inga bra bidrag till "stressad förälder med tight ekonomi"-tävlingen? Det måste finnas nån liten stackare därute som sitter med världens enklaste men ändå skitsmarriga middagsrecept som bara väntar på att få tillagas av mig.

"Säg en siffra"

Häromdan när Vilda hade kompisen hemma producerades loppor på löpande band, flickorna målade och jag skrev. Några blev vanliga klassiska loppor med flikar som "pussa nästa person du ser", "hoppa tio gånger på ett ben" och "låt som en höna" men så skruvade vi upp stämningen lite och gjorde skräckloppor. Där fanns spådomar som "nästa gång du duschar kommer vattnet färgas rött som blod" och "någon väntar på dig i mörkret", väldigt spännande och roligt och det var med skräckblandad förtjusning flickorna sen spådde varandra.
Jag funderade på att göra en straffloppa till Mannen som han skulle kunna ha på jobbet, det skulle bli så mycket roligare att stoppa fortkörare om man fick använda en sån istället för lagboken. Tänk vad överraskade folk skulle bli!
Det kunde stå till exempel tre slag med batongen på knäskålarna, gå direkt i fängelse, tvätta polisbilen, skott i axeln, städa fyllecellen eller vad sägs om en gåta? Lite som "Fångarna på fortet" kunde dom stå med timglas och om man svarat rätt får man strafflindring eller slipper undan helt.
Överväger nu att sälja in idén till Rikspolisstyrelsen.


What to do? What to do?

Jag funderar på att börja jobba igen till våren. Egentligen var ju tanken att jag skulle gå hemma med Lilla ända fram tills nästa höst, dels för att det är underbart och härligt på alla sätt att vara mammaledig och spendera dagarna med det finaste jag har men också för att det kan vara svårt att få förskoleplats under vårterminen. Dessutom fyller hon ju ett år i slutet av mars vilket innebär att hon skulle vara nästan precis ett när hon börjar och vi hade väl tänkt att hon skulle börja när hon är nästan ett och ett halvt.
Men så pratade jag med min käraste vän och granne Titti som sa att det är ju under våren som inskolningarna är lugnare, på hösten när tio-femton barn ska in finns ju nästan ingen tid alls för varje barn och det blir snabbt att man får lära sig att klara sig på egen hand.
Nu står jag som en åsna och vet varken ut eller in, jag staplar "för" och "emot" så får ni gärna lämna åsikter.

För att börja jobba nån gång i slutet av april

*Lugnare inskolning för Lilla, mindre barn och mer tid att anpassa sig
*Möjlighet till mjukstart då jag i så fall skulle kunna vara föräldraledig några dar i veckan och med våra oregelbundna arbetstider skulle det kanske bli två-tre kortare dagar i veckan.
*Mer pengar i kassan för familjen, möjlighet till dyrare sommarnöjen.
*Som det har varit med Prinsen och Vilda har det märkts en betydande skillnad på underhållningskrav när dom närmat sig året, dom har inte längre nöjt sig med att hänga på Öppna förskolan, gå till lekplatser eller softa med morsan.
*En del som säger sig veta påstår att det är lättare att skola in mindre barn (alltså runt året) eftersom dom inte har samma tidsuppfattning och inte upplever samma saknad när föräldrarna är borta.

Emot att börja jobba innan augusti

*Ska jag avsluta min allra sista mammaledighet innan jag måste? Lilla är fortfarande så liten och är det verkligen bra för henne att slängas in på förskolan så tidigt?
*Det är ju så skönt att bara gå hemma och sladdra, slippa tidiga morgnar och att släpa ut ungarna i ottan. Å andra sidan är det ju lättare att komma upp när man går mot den ljusa årstiden än när regnperioden är på ingång.

Jag vet ju att det finns många kloka människor som läser, kan ni inte hjälpa mig?


Jag är Jenny

Ett par dagar efter Fars dag stod jag och Prinsen i kön inne på Willys, på ett ställ framme vid kassan promotades Zlatans bok "Jag är Zlatan" som årets fars dagsprsent. Prinsen, som tillsammans med sina systrar köpt dom sedvanliga kalsongerna, (välbehövligt men trist jag vet) föreslog boken som julklapp till Mannen.
Efter lite bläddrande i den ändrade han sig, "nej det är ju bara en massa text" förklarade han.
Jag undrar vad han föreställt sig när han såg boken? Okej Zlatan skriver en bok, han är ju rätt bra på fotboll liksom, då bör ju boken handla om det. Kanske tänkte Prinsen att det skulle finnas tips på passningsspel, filmningar eller bilder på schyssta målgester.
Jag kan ju i och för sig också undra, vad står det egentligen i boken? Vad som gjort Zlatan till den han är eller bara en massa självupptaget trams och skitsnack om övrigt löst folk?