Äntligen hela tänder!

Tanden är hel och plånboken tom. Tänk att man betalar dyra pengar för att bli plågad på det där viset, jag var helt skakis hela förmiddagen innan det väl var dags. När jag sen satt där i uppochnerpåvända stolen kunde jag knappt andas men tandläkartanten bara log och försäkrade mig att det absoluut inte skulle göra ont, hon skulle bedöva så bra så och så tog hon fram två pipelines. Jag undrade om hon skulle bygga ut avloppssystemet men det visade sig att hon skulle köra in dom i munnen på mig, en rätt in i kinden och en i köttet. Smärtan var obeskrivlig men efter en sekund blev jag helt förlamad och kunde inte få fram mer än "plhbladghh" så när tanten sa "det var väl inte så farligt?" kunde jag bara skaka på huvudet.
Hela kalaset gick lös på 1215 svenska enkronor, rena rånet om du frågar mig. Visst är det konstigt att all vår sjukvård är subventionerad men inte tandvården? En inflammerad tand är väl minst lika illa som öroninflammation? Det har ju blivit så att friska tänder är en klassfråga, bara dom med fast inkomst och utrymme för oväntade utgifter har råd att gå dit medan arbetslösa, låginkomsttagare och sjukskrivna får hoppas på det bästa.
Jag har i alla fall bestämt mig för att teckna den där tandvårdsförsäkringen och ska tillbaka och göra en första undersökning i maj, jag tror att mina tänder är ganska friska och starka så förhoppningsvis kommer jag undan med den lägsta månadsbetalningen.


Kan man få narkos?

Imorn är det dags, jag ska inställa mig hos folktandvården klockan ett. Har faktiskt inte en aning om hur i herrans namn jag ska kunna betala för mig, för jag antar att man inte får dela upp betalningen? Får väl helt enkelt sälja min fantastiska kropp...
Idag har jag inte ens kunnat tugga maten ordentligt utan jag har fått mosa allt mot gommen och gnaga med framtänderna eftersom det isar så i kindtänderna, verkligen trevligt då vi var bjudna på fika hos Vildas bästis vars mamma och pappa vi inte träffar särskilt ofta. Där satt jag i deras nyrenoverade kök och sluddrade och malde kakan med tungan.
Kanske ska man passa på att fråga om dom kunde slänga in en tandblekning också när dom ändå håller på, jag vill ha vita och glänsande tänder precis som Prinsen.

Riv ut skiten och sätt in löständer

*Fasa*
*Skräck*
*Fruktan*
För vad undrar ju ni nu och då ska jag berätta: Jag har tandvärk.
Inte skoj av flera anledningar men framförallt för att jag VET att det blir ett dyrt besök, jag är nämligen en nattpressare. Jag pressar ihop och gnisslar så på nätterna att mina tänder har sprickor och ibland tappar bitar och dessutom är dom helt utan emalj på bitytorna så dels är dom mer karieskänsliga och dels isar allt man stoppar i munnen. Jag kommer alltså behöva laga minst två hål, fylla i flera glapp där jag tappat flisor och så ska det ju röntgas och donas med så det är väl lika bra att räkna med fem tusen.
För ett par veckor sen råkade jag tugga ner lite mat i ett av hålen där tandbitar saknas och sen dess värker det i hela munnen, jag har låtsats som ingenting men nu går det inte mer, jag är livrädd att tanden ska börja lossna. Jag är inte så rädd att själva besöket ska göra ont för det tvivlar jag inte en sekund på att det gör, eftersom jag är så känslig måste dom alltid köra upp en fet spruta i hårda gommen också för att bedöva, utan det är mer hela grejen att få klarställt fakta: min mun är skit.
Tydligen finns en fin försäkring nu så kanske ska man gå på den, då blir det inte så dyrt längre fram, men första steget är att ringa och boka tid.
Wish me luck...


Humor

Väldigt rolig diskussion på Gullvivan idag;

Jag; Undrar varför dom väljer en vanlig sketen tisdag att förlova sig på?

Kollegan; Nä men dom vill väl inte ha så mycket folk där, det är ju som sagt en vanlig dag och folk jobbar ju.


Visst är det konstigt?

Oj oj oj, idag är tydligen the day of all days. Ingen har väl missat att ett kungligt bröllop är i faggorna? Uppståndelsen och ståhejet som hållt i sig ända sen sex i morse väcker ju såklart den gamla frågan till liv: monarki eller inte?
Vad tycker ni? Sverige verkar ju förstås ganska enat, dom flesta vill behålla kungahuset som ett slags levande museum över forna tider men det finns även modiga utstickare som påstår att kungen och hans familj istället borde skaffa sig vanliga jobb och börja tjäna sina egna pengar.
Själv är jag kluven i frågan, jag tycker det är roligt med ett historiskt arv, en påminnelse om det gamla Sverige och dess storhetstid och jämför man med andra kungahus i Europa så sköter familjen Bernadotte sin sak oerhört diskret och snyggt, inga skandaler här inte. Sen är dom ju ett fint ansikte utåt, goda representanter för vårt land helt enkelt. Men såklart kan jag inte sticka under stol med att det ju faktiskt kostar oss skattebetalare en hel del kosing och det svider ju. Jag menar, det ska dras ner på allt som har med vård att göra, barnomsorgen ska vi inte prata om och skolan är väl redan bantat till bristningsgränsen, sånt finns liksom inga pengar till enligt regeringen.
Däremot finns det tydligen pengar till lilla prinsessan Madeleine som hon lätt bränner inne på NK en eftermiddag, det finns också pengar till att låta hela kungafamiljen samt deras närmaste köra dom dyraste bilarna som tillverkas och helt klart finns det stålar nog för ett bröllop som lätt går lös på fyrtio miljoner kronor.
Lite så tänker jag men visst förstår jag att just bröllopet också kommer inbringa en hel del och i förlängningen blir det säkert mer än vad man pungat ut med, om man tänker på allt runtomkring, och visst förstår jag att alla i kungafamiljen faktiskt jobbar både hårt och mycket.
Jag skulle vilja ha en sammanställning av alla in-och utgifter gällande kungahuset, hade liksom varit intressant att se månadslönen för kungen. Kanske är det ett yrke för mig? Man kan ju inte gärna avslå min ansökan för att jag är tjej, det är ju diskriminering.

Friskförklarad

Idag tröttnade jag på Prinsens hals, nu har det liksom gått tio dagar sen popcornskalet satte sig på tvären och det har fått alla chanser att komma upp på egen hand, Prinsen har typ ätit en hundradel av allt han skulle gjort i vanliga fall och tackade till och med nej till godis i helgen. Dessutom var han och Martin iväg till vårdcentralen i torsdags men såklart var det absoluuuut ingen fara, det skulle komma upp av sig självt (vad var det jag sa? Våga hata vårdcentralen!) och nåt skal kunde dom inte se. Nähä, det menar du inte, att man inte kan se rakt igenom halsen? Idioter.
Jag lydde Kusins råd och ringde öron-näsa-hals för en andra åsikt och en timma senare satt vi i väntrummet, Prinsen blek av skräck och helt frisk, "mamma, jag looovar, det känns ingenting nu. Inte nåt! Hör; *andas på  mig* hör du?"
Doktorn var toppen och skojade bort hela undersökningen med rolig pannlampa och lustiga tillrop och ett tu tre var vi klara, inget skal syntes till (såklart, när man väl är hos doktorn) men ett par sår i svalget hade min kära son åsamkat sig efter hetsigt skrap med olika verktyg.
Han har dyrt och heligt lovat att aldrig mer äta popcorn och nu ska han dessutom inte äta godis mer heller för han vill ha "glänsande tänder". Behöver jag tillägga att han är kär?

En underbar helg!

Äntligen en ledig helg där inte en minut spenderats på bråk/ städ/ slöa/ ha tråkigt eller övrig trist sysselsättning, vi har haft det helt underbart! 
Alla dagar har gått åt till härlig utelek tillsammans med barnens och våra vänner, grillning i snön, race med stjärtlappar, blöta vantar, kläder på elementen... Helt klart vintern när den är som bäst.Fredag eftermiddag, nygrillade hamburgare och korv mellan alla åk i backen.I lördags besökte vi grannstaden och hittade en jättebacke vid Skräcklan i Vänersborg, den låg alldeles vid Vänerns kant och uppe på toppen blåste det iskalla vindar men vilket ös på väg ner! Tävlandet pågick hela dagen, jag vann dom flesta heat eftersom jag tagit Vildas nya bob med braigt glid då den inte blivit sönderskrapad i grus.Martin, Prinsen och Vilda åkte på höjden.När vi vaknade imorse var det två plusgrader (lite skillnad på minus tretton som det var natten mellan lördag och söndag) och riktigt bra kramsnö. Självklar aktivitet: snöborgsbygge.Vi slet i flera timmar, gjorde storslagen entré med pelare och fönster men ju längre dagen gick desto mer smälte snön och borgväggarna började rasa ihop.Snart har alla vantar torkar färdigt, skotorken är väl överhettad som vanligt och imorgon är snön borta, men den här helgen lever jag länge länge på.

Dialekt eller talfel?

Jag måste bara fråga, Kattis Ahlström - hur pratar hon egentligen? Bryter hon på nåt utdött europeiskt språk eller försöker hon bara dölja ett skånskt ursprung? Eller har hon möjligen opererat tungan?
Jag har lite svårt att förstå henne, det är liksom helt fel melodi och alla ord låter förvridna.

Astor är sjuk

Vet ni hur svårt det är att ge en katt medicin? Eller rättare sagt, vet ni hur svårt det är att ge Astor - 6,4kg  - medicin?
Inte helt lätt är svaret, han är hal som en ål och vägrar öppna munnen, river med klorna och far runt som en elvisp.
När allt är klart går han iväg och surar, bara slänger ett öga sådär nonchalant över axeln som för att säga "far åt helvete kärring!"


Äntligen!!

Världen har fått en ny och alldeles underbar liten Prinsessa, Lisa och hennes Fredric välkomnade henne ut i onsdags och eftersom ryktet föregått henne så vet jag ju redan att hon är världens finaste!
Grattis till en ny familj, en ny tid och ett nytt liv!

The botten is nådd

Glöm grillfesterna, glöm hängmattan och avboka Bindefeldt. Drömmen om Huset är bara att fetglömma.
För att ni ska få en helhet så får jag väl dra hela historien från början;
Huset vi är intresserade av står på en tomt som gränsar till en annan tomt där det funnits en kemtvätt för fyrtio år sen, kemtvätten har spridit en mängd klorerade kolväten (googla perkloretylen) som nu har sjunkit ner i marken, förorenat marken i en omkrets av ungefär hundra meter samt gått ner i grundvattnet. Detta vill såklart alla bli av med, kommunen har ansökt om statliga bidrag för en sanering så inga fastighetsägare skulle få punga ut med pengar.
Så långt låter det inte så konstigt, kanske inte så kul med detta i sin närhet men kommunen skulle ju sanera och inga privatpersoner skulle få stå för notan, eller?
Nja, riktigt så enkelt är det inte. Om vi köper huset idag så köper vi också på oss ansvaret för saneringen och får därmed också stå för kostnaden, i runda slänga mellan en och två miljoner kronor, och det fortsatta ansvaret för marken. Den nuvarande ägaren fick rådet av miljöförvaltningen att hyra ut huset under tiden saneringen pågår, kanske under en femårsperiod, och vi blev dom enda tänkbara hyresgästerna. Så smått började vi planera flytten och kolla kostnader för kök och badrum, jusrister kontaktades för upprättande av hyresavtal med förköpsrätt och vi såg slutet på eran i dockskåpet.
Bara för att vara på den säkra sidan ringde jag idag upp Naturvårdsverket, dels ville jag veta om dom skulle anslå pengar och möjliggöra en sanering och dels ville jag veta exakt vad det var som fanns i marken. Där och då gick min dröm i kras.
Det som finns, och sprider sig, i marken är extremt farligt, cancerframkallande, skadligt för lever och njurar och en helt enkelt jävligt obra. Naturvårdsverket kommer utföra liknande saneringar i hela landet i enlighet med en nationell prioriteringslista och beräknar vara klara med detta år 2050 så några planer för just Trollhättan är inte på gång den närmsta tiden och att leva med detta i sin närhet innebär oerhörda risker. Dessutom är just dessa föroreningar det absolut värsta man kan tänka sig och i stort sett omöjligt att få bort så även om det skulle saneras kommer det med stor säkerhet inte försvinna helt.
Kort och gott; ingen kan köpa huset och ingen kan hyra det, ingen kan bo där och även om man skulle kunna bo där just nu under en tid så kommer man på sikt få in dessa klorerade kolväten i luften och då återstår bara god ventilation som enda åtgärd, och ändå kommer man gå där och andas in farligheter.
Så som ni förstår är det bara att gå vidare och bo kvar i dockskåpet två år till. Fan också.


Blinka lilla kärna där...

Magsjukevarningen avblåst, natten har varit lugn. Det är med största säkerhet den berömda popcornkärnan som ställer till det i halsen, nu är frågan bara; vad göra?
Som det är nu kan han inte äta eller svälja och såvitt jag har förstått det hela är dom funktionerna ganska avgörande för mänskligt liv. Vi överväger att gå till vårdcentralen imorn men det vet man ju hur det kommer bli, nån värdelös skämtläkare glor honom i halsen och säger sen att det absolut inte är nån fara, allt kommer komma upp av sig själv och vi ska bara avvakta. Vips kommer vi stå i väntrummet igen och ha slösat dom senaste timmarna helt i onödan.
Jag såg en gång ett tv-program om några veterinärer som plockade ett grässtrå från gapet på en katt, han hade käkat det men tydligen fastnade det på halva vägen och ställde till det som tusan för lilla kissen, dom fick helt enkelt söva kraken och ta ut det med pincett. Lite så känns det som att jag vill göra med Prinsen, "gapa stort älskling, jag ska bara..." nä det kommer aldrig gå. Stackarn ville inte ens äta en kexchoklad idag, än mindre middagen som serverades, så den här dagen har han överlevt enbart på en tallrik fil (utan flingor eftersom dom skulle fastna i halsen) och en dricka. Kan det kanske vara så att kärnan skavt hål i halsen? Jag menar, själva kärnan kan ju vara borta men irritationen sitter liksom kvar och gör så allt svullnar? Ja, inte vet jag. Vi får väl helt enkelt ta oss iväg till vårdcentralen och se vad dom hittar på.


Grillfest anyone?

Idag har vi varit i Huset, diskuterat juridiska aspekter, driftskostnader och renovering, väldigt goda utsikter so far. Tio minuter efter att vi kommit hem ringde telefonen och en man som var intresserad av lägenheten frågade om det gick bra att komma på visning. Helt klart min melodi, snabbt ska det gå, vi har inte ens haft den ute för försäljning än och det finns redan tre spekulanter.
Vi hoppas på sommaren.

Magsjuka eller bara ett felplacerat majsskal?

Madre mia! Prinsen har spytt! Och jag som förbrukat all ytsprit inne hos en granne, (lång historia men där behöver saneras och bytas toalettgolv) allt som finns kvar är en slatt på botten och den kommer vi inte långt med om alla ska kräkas.
Jag tycker faktiskt det är lite orättvist, det var ju inte så länge sen vi låg i omgångar allihop, det finns ju dom som inte fått magsjuka på flera år menar jag, kan det inte vara deras tur nu?
Det finns bara en förhoppning i kvällens läge; Prinsen har haft en popcornkärna på tvären i halsen sen i fredags och nu ivkäll har han gått och hulkat och grävt med fingrarna och till slut sa magen stopp. Hela maginnehållet kom ut men kärnan sitter där den sitter, till hans stora förtret.

"Ja vi kan lösa barnomsorgen själva..."

Var och annan dag kommer Prinsen hem med lappar i ryggsäcken, det ska fyllas i om närvaro på lov, planeringsdagar och annan ledig tid som inte är skoltid, och jag blir snart helt galen. Jag vet inte hur det är med er andra men vi har valt att låta Prinsen gå på fritids för att vi verkligen behöver det, inte för att det är kul. Vi kan inte lösa barnomsorgen på annat vis om det inte är absolut akut och att hålla på och ringa runt till släkt och vänner ett par gånger i månaden utesluter allt utrymme för annan barnvaktshjälp, till exempel om vi skulle vilja gå ut. 
Så vitt jag vet är det bara lärarkåren som slöar under loven, vi andra måste fortsätta jobba som om inget hänt, så hur det ens kan komma på fråga att vi helt plötsligt inte skulle jobba är för mig obegripligt.
När jag kom till skolan imorse påpekade fröken att jag inte fyllt i lappen om vilka tider Prinsen hade nu på sportlovet och jag - som jobbat hela helgen och var fullständigt slut - tappade humöret, jag sa helt enkelt som det var; att vi skulle jobba och plugga preciiis som den vanliga måndag det var och ville dom veta vilka tider som gällde så kunde dom följa det schema jag lämnat in.
Jag vet ju att man alltid kan få hjälp men det är inte så kul att lämna sina barn på skola eller dagis med en vikarie som ingen av dom sett när nästan alla andra barn är lediga, kanske till och med få lämna dom på en annan avdelning, då tar man ju hellre ut en semesterdag men så kan man ju inte hålla på i all evighet. Dagarna tar ju slut och helt ärligt, hur kul är det att känna sig tvungen att nalla på dom sparade semesterdagarna för att vara hemma med barnen stup i kvarten.
Kanske skulle man skaffa sig ett välbetalt dagtidsjobb så man kunde ta lite kompledigt när man kände för det: Eller så kunde man ju bli lärare, då skulle man ju vara ledig alla lov.