Tjocka barn

Jag är helt slut, denna söndag har varit fylld av aktivitet. Först tipspromenad med vänner, sen Prinsens simskola, sen fortsatt bad på Vattenpalatset i tre timmar. Hela familjen ligger just nu i soffan och jäser framför "järnjätten" men antagligen somnar vi i varsitt hörn inom fem minuter.
När jag satt och bubblade på badhuset kunde jag inte låta bli en stilla observation; vad många barn (och vuxna) det är som är överviktiga. Alltså jättemånga. Var och varannan unge hade ett dallrande lager med fläsk som skumpade när dom sprang runt, småkillar i åtta/tioårsåldern med tuttar och unga tjejer med valkar som hängde över bikinikanten. Jag menar inte lite lätt runda nu utan helt klart för feta, hur kan man göra så mot sina barn?!
Jag har själv ställt den frågan till min mamma och pappa då jag gick upp kraftigt i yngre tonåren och sen fortsatte gå upp så jag nådde obeskrivliga hundra kg när jag gick i gymnasiet. Redan när jag var elva-tolv år så borde mamma och pappa ha uppmärksammat problemet och gjort nåt åt det. Man kan inte bara acceptera att ens barn har felaktiga matvanor eller låta sig luras av att "hon gör iordning sitt mellanmål själv, hon är ju så stor nu" eller att den middag som står i kylen faktiskt äts upp och inte ersätts med godis, kakor, chokladpudding eller glass.
Jag tror inte många föräldrar förstår hur medvetna barnen är, hur ont det gör att inte kunna springa lika fort, hur jobbigt det är att inte kunna vara med och låna kläder av varandra, barn vet! Dom har fullständigt klart för sig att dom är tjocka och även om dom inte låter oss se hur dom sörjer så är det så, dom vill bara inte visa det av rädsla för att såra oss föräldrar.
Tro mig, jag vet! Just på grund av detta är jag extremt uppmärksam på mina egna barn, båda två älskar ju mat vilket såklart är positivt men det måste vara bra mat och inte för stor portion. Det är bara så svårt att säga nej, ingen förälder vill väl neka sitt barn mat? Och jag kan ju inte säga att dom inte får ta mer för att jag inte vill att dom ska bli tjocka, såna tankar vill jag inte ens höra talas om. Jag brukar säga att man får ont i magen om man äter för mycket och att man inte orkar gå ut och leka om magen är full med mat, det går hem än så länge.

Kommentarer
Postat av: Studenten L

Jag förstår vad du menar, men samtidigt blir jag ledsen över det här inlägget. Vad händer när barnet rör sig, äter nyttigt och inget händer?? vad gör man då som förälder?.O kämpar med träning och nyttig mat men inget händer.Jag försöker förklara för O att alla kan inte vara smala och att vissa barn/vuxna kan äta vad de vill utan att gå up i vikt. men det går alltid inte fram.
man kan inte skylla allt på oansvariga föräldrar, pratar man med skolsyster så kan de inte ge ngn hjälp, Vct säger att barnen är för unga för att göra ngt åt problemet? vart vänder jag mig för hjälp? Jo, jag får snällt komma på det själv och förklara för O att livet inte alltid är lätt att leva.

2008-02-24 @ 21:07:40
Postat av: JennyPenny

Jag tycker inte alls du ska vara orolig för O's hälsa, han har helt enkelt bara lite barnhull kvar och är inte alls tjock. Han har ju dragit iväg på längden asmycket det sista, jag kände inte ens igen honom på lekplatsen igår, inte förrän han vände sig om förstod jag att det var O som var så lång! Däremot kan jag förstå om han själv lider av det, det krävs ju inte så mycket för att barn ska blåsa upp en sak och överreagera.
Det jag menade med inlägget var precis det jag skrev, feta barn. Alltså riktigt, riktigt tjocka, en övervikt som dom säkert mådde hemskt dåligt av och som dom med all säkerhet får dras med resten av livet då mammorna och papporna var rejäla dom med.

2008-02-24 @ 22:50:32
URL: http://www.newsfromthecloset.blogg.se
Postat av: Angelica

Ugh vad jag känner mig träffad. Har ju ett barn av varje sort och jag kan säga att det är så mkt svårare än någon förälder kan ana. Det spelar ingen roll att min son inte äter varken godis, chips, kakor eller dricka, cyklar flera km varje dag, kör cross, hoppar studsmatta och får lagad mat varje dag. Sällan pizza o sånt. Han ser ut som han gör ändå!! Ska han gå ner i vikt så får jag svälta honom!!! Har alltid tänkt som du... Hur kan föräldrarna?? Men det är apsvårt!!!

2008-02-25 @ 10:13:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback