Lill-Brittas

Ni som har lite äldre barn vet jag pratar om, den där stunden när dom ligger i sin säng och ska sova, då när alla tankar och funderingar kommer, när man undrar om döden, rymden och allt annat som kräver flera timmars diskussion. Det var precis ett sånt ögonblick det kom, erkännandet.
Prinsen hade köpt och druckit en Boost energidryck.
Han visste att jag skulle bli både arg och besviken men kunde ändå inte stoppa orden, nu var han så rädd att hjärtat skulle stanna att han bara var tvungen att berätta. Vi pratade en stund och kom till samma slutsats som dom andra gångerna han av olika anledningar druckit/smakat på/lånat/fått energidrycker och han lovade lika dyrt och heligt som innan att han aaaldrig mer skulle ens titta på en burk med sånt innehåll. Säkert.

Att han gör dumheter en eller flera gånger kommer jag lämna nu, detta inlägget ska istället få handla om en söt liten kiosk vid namn "Lill-Brittas".
Det är nämligen så att denna gulliga lilla affär med ett så sött namn har en hel del shady business för sig. Den ligger lämpligt placerad i källaren på ett hyreshus bara ett stenkast från Fridaskolans ingång och är på så vis en guldgruva för barn som inte gillar skolmaten, hellre en kexchoklad och en cola än skolans sönderkokta potatisar och grå fisk liksom. Och jag klandrar absolut inte ungarna för det valet, det hade jag också gjort, diskussionen med skolmaten är ju aldrig upphörande och bör kanske redas i från ett annat håll.
Problemet är ju att man gör det så skitenkelt för skolungarna att ta beslutet, att man inte ens låter dom sitta sig igenom fyra lektioner straffhungriga så dom lär sig att ta med en frukt/ käka från salladsbuffén/ ta åtta knäckemackor eller helt enkelt våga smaka på maten utan ger dom det sämsta tänkbara alternativet innan dom hunnit blinka.
Att det finns en kiosk eller annan slags servicebutik i närheten av en skola är ju kanske inget nytt, men det som är twisten med just "Lill-Brittas" är att man valt placering utifrån just skolan och att man enbart har öppet under skoltid. Det enda sätt att vara mer tydlig i sitt budskap "jag skiter i dina ungar bara dom köper av mig" hade varit att stå på torget med megafon.
Nåväl, deras öppettider och placering kan jag knappast styra över, däremot visar det sig att det är just i denna lilla uuuurgulliga affär som Prinsen och två vänner köpt sina energidrycker. Utan några som helst problem kunde nioåringarna köpa flera burkar, inte ens ett "ska ni verkligen ha dom där?" kunde försäljaren kosta på sig.
"Här varsegoda, ta några porrtidningar och lite folkisar också vettja!"

Dagen efter gick Mannen dit för att försöka få lite klarhet i historien, vi är tacksamma att han hade käkleder för annars hade han fått rulla in sin haka på bästa serietidningsmanér.
Försäljaren förstod inte för en sekund att det kanske var olämpligt att småbarn köpte eller drack energidryck, hon var mest intresserad av pengarna den kunde inbringa till kassan. "Amäh, annars går dom ju upp till 'Aspen' och köper det ju. Dessutom finns det ingen lag som säger att det är förbjudet."
Nä, sådeså!
Smart tjej det där, förresten; det är väl inte olagligt att knulla en hund heller?
Att man undgått dom senaste årens larmrapporter om hur farliga energidryckerna är, att dom är totalförbjudna i vissa europeiska länder och att man kopplar flera av landets ovanligt brutala mord till just intaget av taurin verkar ju inte bara konstigt utan faktiskt som att vederbörande är helt verklighetsfrånvänd.
Mannen gjorde tappra försök med att förklara hur det blir för barn med diagnoser om dom dricker såna drycker, att det gör lärarnas jobb så ofantligt mycket svårare med åtta superspeedade ungar i klassen, att det finns rekommendationer som säger att det är olämpligt för barn under femton år att dricka det och att man faktiskt kan få hjärtflimmer och muskelkramper av det men det var som att kasta pärlor åt svin. Hon kunde i och för sig tänka sig att om Mannen berättade hur prinsen såg ut så kunde hon låta bli att sälja till just honom. Vänligt.

Att det är föräldrarnas jobb att uppfostra barnen är jag fullständigt på det klara med, att det är vi som ser till så dom går till skolan utan pengar fattar jag med och det är inte alls det som detta handlar om. Det handlar om att göra en farlig sak så otroligt lättillgänglig, alla vet att det inte finns någon lag som säger nej men dom flesta handlare som har en gnutta sunt förnuft ser till så barn under femton år inte får lov att köpa energidrycker.
Men som sagt, det är dom med sunt förnuft. Dom som skiter i vilket och bara vill ha in cash låter vem som helst köpa vad som helst. Dom som "Lill-Brittas".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback