Visst är det konstigt?

Oj oj oj, idag är tydligen the day of all days. Ingen har väl missat att ett kungligt bröllop är i faggorna? Uppståndelsen och ståhejet som hållt i sig ända sen sex i morse väcker ju såklart den gamla frågan till liv: monarki eller inte?
Vad tycker ni? Sverige verkar ju förstås ganska enat, dom flesta vill behålla kungahuset som ett slags levande museum över forna tider men det finns även modiga utstickare som påstår att kungen och hans familj istället borde skaffa sig vanliga jobb och börja tjäna sina egna pengar.
Själv är jag kluven i frågan, jag tycker det är roligt med ett historiskt arv, en påminnelse om det gamla Sverige och dess storhetstid och jämför man med andra kungahus i Europa så sköter familjen Bernadotte sin sak oerhört diskret och snyggt, inga skandaler här inte. Sen är dom ju ett fint ansikte utåt, goda representanter för vårt land helt enkelt. Men såklart kan jag inte sticka under stol med att det ju faktiskt kostar oss skattebetalare en hel del kosing och det svider ju. Jag menar, det ska dras ner på allt som har med vård att göra, barnomsorgen ska vi inte prata om och skolan är väl redan bantat till bristningsgränsen, sånt finns liksom inga pengar till enligt regeringen.
Däremot finns det tydligen pengar till lilla prinsessan Madeleine som hon lätt bränner inne på NK en eftermiddag, det finns också pengar till att låta hela kungafamiljen samt deras närmaste köra dom dyraste bilarna som tillverkas och helt klart finns det stålar nog för ett bröllop som lätt går lös på fyrtio miljoner kronor.
Lite så tänker jag men visst förstår jag att just bröllopet också kommer inbringa en hel del och i förlängningen blir det säkert mer än vad man pungat ut med, om man tänker på allt runtomkring, och visst förstår jag att alla i kungafamiljen faktiskt jobbar både hårt och mycket.
Jag skulle vilja ha en sammanställning av alla in-och utgifter gällande kungahuset, hade liksom varit intressant att se månadslönen för kungen. Kanske är det ett yrke för mig? Man kan ju inte gärna avslå min ansökan för att jag är tjej, det är ju diskriminering.

Kommentarer
Postat av: Moster C

Jag försökte läsa på om detta på nätet. Så här är det i korthet. Kungahusets anfader, Jean Baptiste Bernadotte även kallad Karl XIV Johan på svenska, allierade sig med britterna mot Napoleon och riskerade då att förlora stora lantegendomar i Frankrike om Napoleon vann kriget. Han tog alltså en risk och skulle således också få en vinst. Vinsten blev ön Guadeloupe i Västindien. Denna såg han vid överlämnandet som sin privata egendom och sålde dyrt. De 24 miljoner franc han fick betalade han av Sveriges statsskuld med, mot löfte att svenska staten åtog sig att för all framtid betala ett årligt anslag på 200 000 riksdaler till honom och hans efterkommande. Fram till 1983 har vi betalat cirka 300 000:- ränta på denna skuld per år, men sedan dess har summan införlivats i apanaget. Apanage= "att ge bröd". Apanaget utbetalas tydligen med strax över 90 miljoner kr per år. Så varför de alltså får 89 300 000 mer än som är avtalat kan man ju fråga sig. Att de marknadsför Sverige bra är sant. Inga skandaler. Visst! Men är det värt så mycket pengar när det brister på så många områden? Nej, det tycker jag inte. Alternativet då. Reinfeldt på tronen! Hujedamej!!! Han har väl storhetsvansinne så det räcker!

2009-02-25 @ 08:22:59
Postat av: JennyPenny

Det var det jävligaste jag hört tror jag! Så mycket pengar... GAAH! Nu blir jag ännu mer övertygad om att dom ska klippa sig och skaffa sig riktiga jobb. Och Rienfeldt på tronen, usch jag mår illa. Han kan ju inte ens vara statsminister för guds skull.

2009-02-25 @ 21:53:16
URL: http://newsfromthecloset.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback