The botten is nådd

Glöm grillfesterna, glöm hängmattan och avboka Bindefeldt. Drömmen om Huset är bara att fetglömma.
För att ni ska få en helhet så får jag väl dra hela historien från början;
Huset vi är intresserade av står på en tomt som gränsar till en annan tomt där det funnits en kemtvätt för fyrtio år sen, kemtvätten har spridit en mängd klorerade kolväten (googla perkloretylen) som nu har sjunkit ner i marken, förorenat marken i en omkrets av ungefär hundra meter samt gått ner i grundvattnet. Detta vill såklart alla bli av med, kommunen har ansökt om statliga bidrag för en sanering så inga fastighetsägare skulle få punga ut med pengar.
Så långt låter det inte så konstigt, kanske inte så kul med detta i sin närhet men kommunen skulle ju sanera och inga privatpersoner skulle få stå för notan, eller?
Nja, riktigt så enkelt är det inte. Om vi köper huset idag så köper vi också på oss ansvaret för saneringen och får därmed också stå för kostnaden, i runda slänga mellan en och två miljoner kronor, och det fortsatta ansvaret för marken. Den nuvarande ägaren fick rådet av miljöförvaltningen att hyra ut huset under tiden saneringen pågår, kanske under en femårsperiod, och vi blev dom enda tänkbara hyresgästerna. Så smått började vi planera flytten och kolla kostnader för kök och badrum, jusrister kontaktades för upprättande av hyresavtal med förköpsrätt och vi såg slutet på eran i dockskåpet.
Bara för att vara på den säkra sidan ringde jag idag upp Naturvårdsverket, dels ville jag veta om dom skulle anslå pengar och möjliggöra en sanering och dels ville jag veta exakt vad det var som fanns i marken. Där och då gick min dröm i kras.
Det som finns, och sprider sig, i marken är extremt farligt, cancerframkallande, skadligt för lever och njurar och en helt enkelt jävligt obra. Naturvårdsverket kommer utföra liknande saneringar i hela landet i enlighet med en nationell prioriteringslista och beräknar vara klara med detta år 2050 så några planer för just Trollhättan är inte på gång den närmsta tiden och att leva med detta i sin närhet innebär oerhörda risker. Dessutom är just dessa föroreningar det absolut värsta man kan tänka sig och i stort sett omöjligt att få bort så även om det skulle saneras kommer det med stor säkerhet inte försvinna helt.
Kort och gott; ingen kan köpa huset och ingen kan hyra det, ingen kan bo där och även om man skulle kunna bo där just nu under en tid så kommer man på sikt få in dessa klorerade kolväten i luften och då återstår bara god ventilation som enda åtgärd, och ändå kommer man gå där och andas in farligheter.
Så som ni förstår är det bara att gå vidare och bo kvar i dockskåpet två år till. Fan också.


Kommentarer
Postat av: AnnaLena

Näää, fy va synd..verkligen max otur för er..jag förstår er besvikelse totalt, man har ju haft höga förhoppningar ett antal gånger själv, men det ska väl finnas hus för våra familjer oxå, eller hur? Annars får vi bygga ett stort hus tillsammans och dela på det..ha ha

2009-02-20 @ 08:49:31
Postat av: Jenny

2009-02-20 @ 12:54:45
URL: http://www.sportigajenny.blogspot.com
Postat av: Jenny

Är det den gamla kemtvätten i Halvorstorp vi pratar om?? Där har i så fall min kära mormor jobbat en gång i tiden... Men fy vad tråkigt!

2009-02-20 @ 12:55:54
URL: http://www.sportigajenny.blogspot.com
Postat av: Fredric

Vad tråkigt!



Jag har rätt bra koll på föroreningssituationen/riskerna om ni vill veta mer.



(Riskbedömningar, markföroreningar och saneringar är det jag jobbar med och jag har klorerade lösningsmedel och kemtvättar som specialitet...Halvorstorpstvätten råkar dessutom vara ett av "mina" objekt!)

2009-02-20 @ 22:18:12
Postat av: JennyPenny

Fredric, you're the man! Jag ringer dig när ni landat i den nya familjen!

2009-02-20 @ 23:16:03
URL: http://newsfromthecloset.blogg.se/
Postat av: wenche

hej.

jag är en av fam.medl. i halvorstorp.vi kan säga att vi känner oss låsta.

vi kan inte sälja vi kan inte renovera tex så behövs det draneras .vi har haft detta helvete i i många år.det enda som är bra med detta att vi inte har lurat på någon detta huset.

men vi kämpar men man kan säga att man står i ett läge där man inte önskar någon annan.men kämpa på för det måste man om det skall hända något.

2010-03-16 @ 15:52:42
Postat av: wenche

jag hoppas att jag hör av er hur det gått.ser att jag är ca 1 år efter.

2010-03-16 @ 15:54:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback